De steenuil laat zich horen

Het is nog winter, maar de steenuil laat zich de afgelopen weken al goed horen. In deze tijd gaan wij weer op pad om territoria te onderzoeken en te inventariseren of het plaatsten van een nestkast voor de steenuil een optie kan zijn in het sterk veranderende landschap.

Op 4 februari 2023 hoorden we op de landelijke steenuilendag van STONE dat de populatie van de steenuil in het Rivierengebied afneemt terwijl het landelijk lijkt te stabiliseren. Als steenuilenwerkgroep zetten we ons in om in ieder geval te gaan naar stabiliseren van de populatie. Dit kan op verschillende manieren, maar daarbij hebben we ook hulp nodig. Vooral in Echteld, IJzendoorn, Ochten en de Pottum willen we een beter zicht krijgen op de verschillende territoria. We zijn sinds 2021 begonnen met inventariseren en ook plaatsen van de eerste nestkasten met succes in dit gebied. Hoort u steenuilen in de vroege avond of nacht? Laat het ons weten. We proberen de verschillende territoria zo goed mogelijk in kaart te brengen. Hiermee kunnen we de steenuil in zijn natuurlijke omgeving beschermen en eventueel een alternatief bieden als deze omgeving gaat veranderen.

Foto Felix van der Linden

3 reacties

  1. Ik hoor regelmatig Steenuilen in het buitengebied van Tiel, maar dat is volgens mij bij jullie bekend. De laatste tijd hoor ik ze minder. Heeft mogelijk te maken met de begonnen werkzaamheden van de Dijkversterking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *